400 oldalas könyvet adtak ki Putyin mondásaiból


Vlagyimir Putyin orosz elnök mondásaiból állított össze négyszáz oldalas könyvet a Kremlhez közeli Szety (Hálózat) nevű civil szervezet. A szavak, amelyek megváltoztatják a világot című összeállítás ezer példányát küldte a Kreml tisztviselőinek ünnepi ajándékként hétfőn a szervezet.

A megannyi Putyin-idézet között szerepel az orosz elnök véleménye a 2014-ben Ukrajnától elcsatolt Krímről, miszerint a félsziget Oroszország “elválaszthatatlan” része, vagy amikor a Lettországgal fennálló területi vitára utalva azt találta mondani még 2005 májusában, hogy a lettek “kutyafülét (halott szamár fülét) kapnak, de nem a Pitalovói járást”. Lettországban sokan a balti állam részéként tekintenek az említett területre.

A könyvben sok idézet Putyin hazafiasságát hivatott alátámasztani. “Számomra Oroszország az életem” – olvasható az összeállításban. Az orosz elnök más “bölcsességei” a nyugati típusú demokráciát és az azonos neműek házasságát becsmérlik.

Az RBK orosz üzleti-politikai hírügynökségnek több Kreml-tisztviselő elmondta, az orosz elnök egyik tanácsadója azt javasolta nekik, hogy az ünnepi ajándéknak szánt könyvet (Oroszországban az újév a legfőbb decemberi ünnepség) tartsák a hivatali asztalukon. Az elnöki tanácsadó szerint a könyv ugyanis segítséget nyújthat a tisztviselőknek abban, hogy jobban megértsék az orosz bel- és külpolitikai döntéseket.

Nyikolaj Szvanidze orosz történész az RBK-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy “a tekintélyelvű országokban mindig megpróbálják a vezető legsziporkázóbb megnyilvánulásait megjelentetni, még ha azok nem is annyira sziporkázók”. A történész azt mondta, a Putyin-idézetekből álló könyv a kínai kulturális forradalom idején számtalan példányban kiadott, Mao Ce-tung néhai pártfőtitkár idézeteivel és gondolataival átitatott kis vörös könyvecskékre emlékezteti. Hozzátette, ez “ázsiai hagyomány”.

A szavak, amelyek megváltoztatják a világot várhatóan januárban kerül a könyvesboltok polcaira Oroszországban, és mintegy 800 rubelbe (3 ezer forintba) fog kerülni.
A Szety a múltban több bőkezű állami támogatásban részesült a Kremltől.

mti