A külhoni magyarok nem részesülnek a 10 milliós családalapítási támogatásból


Külhoni magyar állampolgárok nem igényelhetik a magyar állam által beharangozott tízmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást.

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten jelentette be, hogy tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. A családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztéseként további 10 millió forintot is kaphatnak az anyaországi családok huszonöt éves futamidőre, ennek kamata nem lehet magasabb 3 százaléknál.

Kormányzati illetékesek az elmúlt napokban ismertették, a tíz plusz tízmillió forintos támogatást azok a családok is igénybe vehetik, amelyekben a már meglévő két gyermek mellé vállalnák a harmadikat. „Gyakorlatilag ajándékba ad egy lakást a magyar kormány ebben a konstrukcióban” – jelentette ki kedden Balog Zoltán annak kapcsán, hogy amennyiben ők építkeznek, a családok még 5 millió forint áfa-visszaigénylést is igénybe vehetnek.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta, bár a kormány azt szeretné, ha házastársak igényelnék az otthonteremtési kedvezményt, azt igényelheti egyedülálló is. Arra a felvetésre, hogy mi történik akkor, ha valakinek már van két gyermeke és vállal egy harmadikat, azonban nem tudja teljesíteni a vállalást, Balog Zoltán elmondta, ez például egy olyan kérdés, amelyet még pontosítani kell. Hozzátette, még december végéig megszületnek az új otthonteremtési támogatás részletszabályai.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) üdvözölte a családok otthonteremtési kedvezményének megerősítését, a lakásépítést, lakásvásárlást ösztönző intézkedéseket. Szakértők szerint a magyarországi népességnek a nyolcvanas évek kezdete óta tartó folyamatos csökkenésére tekintettel az otthonteremtési támogatás kedvező fordulatot eredményezhet a demográfiai mutatók terén is.

forrás: delhir.info