Hatalmasat csökkent Porosenko népszerűsége


Petro Porosenko jelenleg sokkal népszerűtlenebb, mint Viktor Janukovics, a puccsal eltávolított elnök népszerűsége a Majdan előtt. Porosenko bizalmi népszerűsége a beiktatási 47 százalékáról 17 százalékra esett. Erről tanúskodik a Gallup december 23-án nyilvánosságra hozott felmérésének eredménye.

A nemzetközi szociológiai intézet adatai szerint Janukovics népszerűsége a majdani események előtt 20 százalék volt, míg Porosenko jelenlegi népszerűsége mindössze 17 százalék körüli. Porosenko népszerűsége egy régióban sem jelentős. Az ország keleti és déli régióiban támogatják legkevésbé a munkáját, és itt nagyjából csak 10 százalék a népszerűsége. Az északi régióban 21 százalék, míg a nyugati és központiban a megkérdezettek 22 százaléka támogatja a jelenlegi ukrán elnököt.

A kormányban még ennél is kevesebben bíznak.

Mindössze a megkérdezettek 8 százaléka gondolja, hogy a kormány jól dolgozik, öt százalékuk pedig azt hiszi, hogy a kormány erőfeszítései elegendőek a korrupció visszaszorítására. Az ukrán állampolgárok 65 százaléka biztos abban, hogy az ország rossz irányba halad.

A Gallup 2015 júliusa és augusztusa között végezte a felmérését, az eredményt most publikálta.

A társadalmi felmérés ideje alatt ezer 15 évnél idősebb ukrán állampolgárt kérdeztek meg az ország minden régiójában a Krím-félsziget és a Donbássz kivételével. A hibalehetőség 3,8 százalék a megbízhatósági szint pedig 95 százalékos.