Óriási feszültség: több menekültszállást is megtámadtak Németországban


Németországban ismét több incidens történt a menekültválsággal kapcsolatban.

A drezdai rendőrség hétfői közleménye szerint a Szászország tartományi főváros egyik menedékkérőket befogadó állomásán előző este több iráni és iraki férfi összeszólalkozott egy csoport afgánnal, majd a vita verekedéssé fajult. Az összecsapásban botokat is használtak. A nyugalmat a rendőrségnek kellett helyreállítania. Négy huszonéves menedékkérőt őrizetbe vettek.

A Brandenburg tartománybeli Gubenben egy csoport álarcos ismeretlen rasszista szólamokat skandálva megtámadt egy társasházat, amelyben eritreai menedékkérők laknak. Több ablakot betörtek, majd elmenekültek.

“Gyere ki nigger!” Ezt ordibálta az egyik támadó a német Zeit értesülései szerint. A hatóságok rasszista indíttatású támadás miatt indítottak vizsgálatot.

Később egy másik lakóházban ismeretlenek kővel betörték egy olyan lakás egyik ablakát, amelyben szíriai menedékkérők laknak. Sérülés egyik esetben sem történt. A rendőrség szerint egyazon csoport követhette el mindkét vasárnap esti támadást.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint a német-lengyel határon fekvő kisvárosban egy héttel korábban is történt két hasonló támadás. Gubenben élénk a neonáci szubkultúra, és 1999. február 13-án a városban életét vesztette egy algériai menedékkérő, aki szélsőjobboldali támadók elől menekült. Farid Guendoul félelmében belerohant egy épület üvegajtajába, összevágta magát és elvérzett. A tiszteletére elhelyezett emléktáblát neonácik gyakran meggyalázzák – írta online kiadásában a Der Tagesspiegel.

mti