Tovább gyengül az orosz rubel


Folytatódott a rubel gyengülése kedden, az euróért már több mint 80 rubelt, a dollárért pedig közel 73 rubelt kértek a moszkvai tőzsde devizakereskedésében.

Az orosz fizetőeszköz árfolyama a negyedik egymást követő kereskedési napon esett, és került újabb mélységbe. Ennek oka egyrészt a legfőbb orosz exportnak számító kőolaj világpiaci árának csökkenése, másrészt pedig a hó végén esedékes adófizetési kötelezettségek időszakának lezárultával és az újévi, illetve az ortodox karácsonyi ünnepekhez kapcsolódó szabadságok előtt szinte nincs kereslet az orosz fizetőeszköz iránt.

Moszkvai idő szerint kedd délben egy dollárért 72,82 rubelt kellett fizetni, ami 59,5 kopejkával haladja meg az előző napi záróárfolyamot. Az euró jegyzése 80 kopejkával 80,02 rubelre emelkedett. A dollár hétfőn és kedden is megdöntötte egy évvel ezelőtti rekordját, míg az euró rubelhez viszonyított árfolyama négyhavi csúcspontra ugrott. Az Interfax-csoport gazdaságelemző központjának elemzői úgy számolták, hogy négy nap alatt a dollár 4,3 százalékkal (3,02 rubellel), az euró pedig 5 százalékkal (3,84 rubellel) drágult.

A kőolaj világpiaci ára jelentősen esett hétfőn annak nyomán, hogy iráni vezetők a kitermelés növelését helyezték kilátásba. Kedden már enyhén drágult az olaj, de a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az észak-tengeri Brent és a West Texas Intermediate (WTI) WTI hordónkénti ára februári szállításra így is 37 dollár alatt jár.

mti