3,2 milliárd hrivnyás pluszbevétel a benzinből


Szakértők szerint nem jelent automatikus drágulást az, hogy a kormány jövőre 13 százalékkal megemeli az üzemanyagok jövedéki adóját.
Az Unian hírügynökség két piaci elemzőt kért meg a helyzet részletezésére. Szergej Kujon ismertette, a jövedéki adó megemelése csupán 65 kopijkát tesz ki az árban, amit viszont kompenzál a nyersolaj világpiaci árának folyamatos csökkenése. Szerinte a hrivnya árfolyamának az alakulása hat a leginkább az üzemanyagok árára.

Ugyanezt mondta el Andrij Gerusz, a Concorde Capital elemzője is. Ismertette, hogy az elmúlt két hónapban 10 százalékkal gyengült az ukrán fizetőeszköz, ami azért nem jelentkezett az árban, mert közben folyamatosan mérséklődött az olaj ára is.

Elárulta, a töltőállomásokon feltüntetett árakban 45-50 százalékot tesz ki az olaj ára. Úgy vélte, amennyiben folytatódik a hrivnya gyengülése, az 5-10 százalékos áremelkedést hozhat, s ugyanez fog történni, ha ismét elkezdenek nőni a világpiaci árak, amit ő tavaszra jósol.

A kormány a benzin és a dízel adójának 13 százalékos emelésétől évi 3,2 milliárd hrivnyás többletbevételt remél, amit útjavításra akarnak fordítani.