A minszki megállapodás végrehajtásáról tárgyalnak


Telefonon tárgyal egymással szerdán az ukrán, az orosz és a francia elnök, valamint a német kancellár, hogy összegezze a kelet-ukrajnai rendezés céljából aláírt megállapodások megvalósítását – jelentette be kedden az ukrán államfő sajtószolgálata.

Petro Porosenko ukrán elnök kedden telefonon beszélt Angela Merkel német kancellárral, hogy „egyeztessék álláspontjaikat a normandiai négyek december 30-ai telefonos tárgyalása előtt” – áll az államfő sajtószolgálatának közleményében.

„Kedvezőtlen fejlemények”

Porosenko és Merkel megvitatta a februárban a fehérorosz fővárosban francia–német közvetítésre, Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében aláírt minszki megállapodások végrehajtását. A megállapodások célja Kelet-Ukrajna pacifikálása volt, ahol 2014 áprilisa óta több mint 9000 ember halt meg az ukrán kormányerők és az oroszbarát lázadók közötti konfliktusban.

Az ukrán elnök közölte, hogy „a leggyakrabban a felkelők sértették meg a tűzszünetet és hajtottak végre provokációkat” – olvasható a közleményben.

A német kancellár hivatala megerősítette, hogy Angela Merkel tárgyalt Petro Porosenkóval, a német külügyminiszter viszont sajnálkozását fejezte ki az „év végi ukrajnai kedvezőtlen fejlemények miatt”. Frank-Walter Steinmeier „nyomatékosan felszólítja a feleket, hogy a lakosok érdekében tartsák be a tűzszünetet a konfliktusövezetben” – olvasható a tárca közleményében.

Még messze van a békés rendezés?

„Számos fontos kérdés válasz nélkül maradt, és világos, hogy jövőre folytatjuk, és a normandiai négyek keretében minden erőnkkel támogatni fogjuk a minszki intézkedéscsomag megvalósítását” – hangsúlyozta a német külügyi minisztérium.

A Minszkben aláírt megállapodások révén sikerült szinte teljesen lezárni a harcok aktív szakaszát, de a konfliktus békés rendezése egyelőre távolinak tűnik – mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

Ismét tűzszünetet jelentettek be

Kijev és a lázadók kedden bejelentették a sokadik tűzszünetet, ezúttal az újév közeledtére tekintettel, miután a minapi összecsapások következtében összeomlott az előző, szeptemberben meghirdetett tűzszünet.

„A minszki folyamat 2016-ban folytatódni fog, és reméljük, hogy hatékonyabb lesz, mint idén”

– hangsúlyozta kedden Olekszandr Turcsinov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára.

mti