Drágább lesz az áram


Kevés dologban olyan következetes az ukrán kormány, mint a kommunális szolgáltatások árának növelésében.

Az idén minden lehető szolgáltatás árát sokszorosan megnövelték, s ezt a gyakorlatot 2016-ban sem szeretnék abbahagyni. Már azt is kitalálták Kijevben, mikor és mennyivel drágítják a villamos energia árát.

2016 márciusától 57 kopijkába fog kerülni egy kilowatt áram, de csak havi 100 kilowattos fogyasztásig. Aki ennél többet fogyaszt, az a jelzett kategória fölötti fogyasztásért már 99 kopijkát fog téríteni.

Jövő szeptembertől pedig újra emelnek a tarifán. 100 kilowattig 71 kopijka lesz, afölött már 1,29 hrivnya. Sőt, már 2017-re is terveznek a kormányban, akkor már 90 kopijkát, valamint 1,68 hrivnyát akarnak fizettetni az áramért a lakossággal.

2016 áprilisában a gáz árát vizsgálják meg. A tervek szerint külön szolgáltatási díjat is kivetnek, ami 17 és 29 hrivnya lesz háztartásonként. Faluhelyen kevesebb, a városban élők számára több. Hogy jövő év áprilisától megemelik-e a gáz árát is, azt még nem tudni.

A kabinetnél azt mondják, akinek nincs pénze, forduljon rezsitámogatásért. Az idén állítólag 4,8 millióan adták be kérelmüket a szociális osztályokhoz, de hogy ebből hányan kaptak szubvenciót, azt nem tudni. Jövőre 35 milliárd hrivnya van előirányozva rezsitámogatásra a büdzsében, az idén 24 milliárd volt erre a célra.