Krími borárverés: Ukrajna fel van háborodva


Ukrajna haragját magára vonva 13 ezer palack történelmi bort árverez el a Masszandra nevű Krím félszigeti pincészet. Ettől a pincészettől egykor az utolsó orosz cár, II. Miklós (1868-1918) is vásárolt.

Az árverésre bocsátott borok között 1935-ös évjáratúak is vannak, egy palack 1944-es muskotályt pedig Jaltán termeltek, rögtön a német megszállás alóli felszabadulás után.

A Masszandra régió Ukrajnához tartozott 2014-ig, amikor Oroszország elfoglalta a Krím félszigetet. Az ukrán kormány az árverés hírére reagálva perrel fenyegette meg a pincészetet, amely szerintük eltékozolja az ukrán örökséget.

A pincészet már szeptemberben is botrányt okozott, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök a volt olasz miniszterelnökkel, Silvio Berlusconival közösen egy a Masszandra gyűjteményébe tartozó, 100 ezer dollárt (mintegy 29 millió forint) érő 240 éves bort ivott meg.

Az orosz média szerint a borgazdaság oroszok által kinevezett igazgatója, Janina Pavlenko személyesen bontotta fel a palackot, amely egyike volt az öt üveg, Jerez de La Fronterából származó 1775-ös bornak. Egy ugyanilyen bort 2001-ben a Sotheby’s aukciósházon keresztül majdnem 32 ezer fontért (mintegy 13,5 millió forintért) adott el a Masszandra, akkor az ukrán hatóságok is jóváhagyták az árverést.

Szeretnénk, ha az orosz és külföldi gyűjtők megértenék, hogy nemzetközi szankciókkal nézhetnek szembe az elcsatolt Krím félszigeten véghezvitt törvénytelen üzleti cselekményekért – mondta Olexandre Liev, az ukrán mezőgazdasági minisztérium munkatársa az árveréssel kapcsolatban – írta az MTI.