Öt év börtönre ítéltek két orosz nőt, mert dzsihádistákat támogattak


Több mint öt év börtönre ítéltek kedden két fiatal nőt Oroszországban, amiért pénzt küldtek az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet számára – közölte az illetékes bíróság.

A 24 éves Szaida Halikovát és Jelena Arsahanovát, akinek korát a forrás nem említi, a moszkvai régió katonai bírósága öt év és hat hónap, illetve öt év és három hónap szabadságvesztéssel sújtotta – közölte az AFP francia hírügynökséggel Irina Zsirnova bírósági szóvivő. A két nőt azért mondták ki bűnösnek, mert pénzt utaltak az IÁ terroristáinak – tette hozzá Zsirnova a szóban forgó összeg megnevezése nélkül.

A nyomozók szerint az elítéltek a pénzt sajátkezűleg készített tárgyak eladásából teremtették elő. Mindkét fiatal bűnösnek vallotta magát.

Az Open Russia nevű orosz ellenzéki mozgalom tájékoztatása szerint a többségében muszlimok lakta Dagesztánból (Oroszország egyik kaukázusi területéről) származó Halikovát azért ítélték el, mert 43 ezer rubelt (nagyjából 170 ezer forintot) küldött az IÁ-nak. Az ellenzéki mozgalom közzétett honlapján egy levelet, amelyet a nő édesanyja címzett Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Razijat Iszabekova szerint lányát tavaly december óta előzetesen fogva tartják, és kényszerítették rá, hogy aláírja a beismerő vallomást. Az anya kérte az orosz államfőtől gyermeke “megmentését” és kiszabadítását. A lány ügyvédje – akit az Open Russia közleményében idézett – azt mondta, hogy Halikova a pénzt egy barátnőjének utalta, és nem volt tudomása arról, hogy az összeg az IÁ kezébe kerül.

Az orosz hírszerzés szerint az IÁ oldalán nagyjából 2900 orosz állampolgár harcol Szíriában és Irakban.

Oroszország szeptember 30-án indított légi hadműveletet Szíriában Bassár el-Aszad elnök kérésére. Moszkva azt állítja, hogy kizárólag a terrorista csoportokat veszi célba, a Nyugat azonban azzal vádolja Oroszországot, hogy az Aszaddal szembeforduló mérsékelt ellenzékre is csapást mér.

mti