A Miniszteri Kabinet elfogadta az orosz szankciókat


Ukrajna Miniszteri Kabinete elfogadta azt a szankciós csomagot, amit akkor vezetnek be, ha Oroszország is kereskedelmi embargót léptet életbe Ukrajna ellen az újév után.

Erről Natalia Mikolszka, Ukrajna gazdasági miniszterének helyettese nyilatkozott – közölte az Unian. Oroszország a bejelntésének híven 2016. január elsején vezet be kereskedelmi embargót Ukrajna ellen és erre válaszként Ukrajna január másodikán és tizedikén vezeti be a saját szankcióit.

„A miniszterelnök azt mondta, hogy az orosz szankciók bevezetésének másnapján érvényesítjük a válaszlépéseket”

– mondta Mikolszka megjegyezve, hogy azért január egy és tíz mellett döntöttek, mert egy átmeneti időt adnak az úton lévő áruk miatt. Árutól függően 0,5 – 10 százalék közötti adót vezetnek be az orosz termékekre.

Közben az orosz kormány hivatalos oldalán nyilvánosságra hozták azt a Putyin elnök által aláírt rendeletet, ami szerint felfüggesztik a szabadkereskedelmi megállapodást Ukrajnával. A publikált dokumentum szerint a gázkereskedelemben kivételt tesznek. Az orosz Duma december 22-én fogadta el a határozatot, amit Putyin elnök december 17-én nyújtott be.