Startol a szabadkereskedelmi egyezmény


A szakértők szerint mindkét fél számára komoly gazdasági előnyöket jelent a 2016 első napján életbe lépő szabadkereskedelmi egyezmény.

A megállapodás értelmében az ukrán vállalatok a világ egyik legnagyobb piacához férhetnek hozzá kedvezőbb feltételekkel. Az ukrán emberek számára elérhetővé válnak az uniós termékek, és a fokozott verseny és a vámok csökkenése miatt valószínűleg az árak is egyre alacsonyabbak lesznek. Az Uniós cégek az egyezménnyel könnyebben férhetnek majd hozzá egy 45 milliós ország piacához – írja az MTI.

A megállapodás egyik fő célja, hogy az ukrán előírások egyre több területen közeledjenek az uniós szabályozáshoz. Szakértők szerint az egyezmény nagyban javíthatja az ukrán gazdaságot, valószínűleg egyre több külföldi beruházás lesz az országban és Ukrajna gazdaságának nyugati integrációját is elősegíti.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos szerint a szabadkereskedelmi megállapodás életbe lépése egyedülálló lehetőséget jelent Ukrajna gazdaságának stabilizálására és fejlesztésére. Azt is elmondta, hogy a változás természetesen nem egyetlen éjszaka leforgása alatt meg majd végbe. A megállapodás fokozatosan fog hozzájárulni Ukrajna virágzásához és az EU-val való erősebb gazdasági integrációhoz.

Oroszország nem hagyta válasz nélkül a megállapodást. Vlagyimir Putyin szerdán hagyta jóvá a törvényt, amely felfüggeszti az Ukrajnával 2011 óta érvényben lévő szabadkereskedelmi egyezményt.