Ezrével érkeznek a menekültek a szerb-horvát határon


Szilveszter éjszaka óta hétezer menekült lépte át a szerb-horvát határt. A magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.

A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy új szabály lépett érvénybe január elsejétől a menekültek szállítását illetően a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Síden felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a menekültek pontos neve és származási országa, továbbá a horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940-en szállhatnak fel.

Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt.

A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak – írta a lap. Szlovénia a múlt héten a menekültek szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria visszautasította sok ember fogadását Szlovéniából azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek. Aleksandar Vulin szerb szociális miniszter újságíróknak azt mondta: Szerbia számára nem okoz gondot az új szabály betartása, tekintettel arra, hogy ilyen lista készül Presevóban, a macedón-szerb határon, ahol mindenki megfelelő dokumentumot kap.

mti