Öt brit kém kivégzéséről tett közzé videót az Iszlám Állam


Az Iszlám Állam közzétett egy új videót öt – állítólagosan –a briteknek kémkedő férfi kivégzéséről, és félkegyelműnek nevezte, majd megfenyegette a brit miniszterelnököt, David Cameront és a briteket – írja a vs.hu.

A videón az öt ember narancssárga kezeslábasban látható, valamennyien arabul beismerik, hogy kémkedtek a brit biztonsági szolgálatoknak. A Daily Mail szerint egy gyerek ezután egy területre mutat, és brit akcentussal mondja, hogy ott kell megölni a hitetleneket. (Az Independent azt írja, a gyerek a videó végén szólal meg újabb kivégzést előrevetítve, a Guardian szerint általánosságban a briteket fenyegeti, hogy ott megölik majd a hitetleneket.)

A 10 perces videó későbbi részében már azt mutatják, ahogyan az öt fogoly a földön térdel, és az egyik harcos brit akcentussal arról beszél, hogy a túszokat magukra hagyta a brit kormány.

A maszkos fegyveres azt kiabálja, hogy ez egy üzenet David Cameronnak, akit ostobának, félkegyelműnek – imbecile – nevez, és a Fehér Ház rabszolgájának, egyúttal megfenyegeti a briteket, hogy „egy nap megtámadjuk az országotokat, és a saría szerint uralkodunk majd”.

„Elveszítitek ezt a háborút, mint Irakban és Afganisztánban. De ezúttal a gyermekeitek öröklik a legyőzöttséget, és bolondként emlékeznek rátok, akik azt hittétek, harcolhatnak az Iszlám Állam ellen.”

A felvételen aztán hátulról fejbe lövik a túszokat. Úgy tudni, nem brit állampolgárokról van szó, hanem olyanokról, akik információt juttattak ki Rakkából a brit hírszerzés megbízásából. A videó további kivégzésekkel fenyeget.

A brit média azt írja, a videó hitelességét még nem lehetett független forrásból ellenőrizni. Elemzők szerint amióta az Iszlám Állam elveszítette az iraki Ramádit, megszaporodtak a propagandavideóik.