Poltorak ragaszkodik a sorozáshoz


Az ukrán védelmi miniszter populista törekvésnek nevezte a sorkatonai szolgálat eltörléséről szóló kezdeményezéseket. Sztepan Poltorak szerint a szerződéses hadsereg nem tudna megnyerni egy esetleges háborút.

„Korábban már kísérletet tettünk a sorkantai szolgálat eltörlésére, ami végül oda vezetett, hogy gyakorlatilag egy teljes generáció alkalmatlan arra, hogy megvédje a hazáját+

– fogalmazott a hadügyminiszter egy vele készített interjúban. Elmondása szerint a kötelező sorkatonai szolgálat révén kialakul az országban egy bármikor mozgósítható tartalékos állomány. Úgy vélekedett, hogy nem sok ország engedheti meg magának, hogy teljesen lemondjon a sorozásról.

„Fel kell készíteni a fiatal férfiakat a hazájuk megvédésére, éppen ezért mély meggyőződésem, hogy a kötelező sorozás eltörlése helytelen lépés lenne. Ugyanakkor helyesen cselekedtünk, akkor, amikor a sorkötelesség alsó korhatárát 18-ról 20 évre emeltük. Ezek a fiatalok már nem iskolások, hanem kialakult személyiségek”

– vélekedett Poltorak.

„Gyakran elhangzanak olyan populista kezdeményezések melyek szerint, meg kellene szüntetnünk a sorkatonai szolgálatot és át kellene térnünk a szerződéses állományra. Először is a szerződéses hadsereg soha nem nyerne meg egy esetleges háborút. Hadviselés esetén elkerülhetetlen a mozgósítás és a sorkatonai behívás. A szerződéses katonák képezik a haderő gerincét, ám áttérni a hivatásos hadseregre, ma még felelőtlen és kivitelezhetetlen lépés lenne” – nyilatkozta a tárcavezető.