Több száz menekültet küldene vissza Norvégia Magyarországra


Norvégia a tervek szerint 4-5 ezer menedékkérőt toloncol vissza más európai országokba – jelentette be Erna Solberg norvég miniszterelnök. Magyarországra körülbelül 860 embert küldenének vissza – írja a The Local az Aftenposten beszámolója alapján a hvg.hu.

A norvég kormányfő egyértelművé tette, hogy az Európába érkező menedékkérők ügyét azokban az országokban kell rendezni, ahol annak idején regisztrálták őket.

A dublini szabályozás alapján a Norvégiába 2015-ben érkezett nagyjából 33 ezer menekült közül 4-5 ezret küldenek vissza a regisztráció helyszínére. Norvégia nem EU-tag, így külön megállapodást kötött az unióval a dublini szabályozás alkalmazásáról.

A Magyarországra visszairányítandó 860 menekült között körülbelül 50 szíriai van. A cikkben megjegyzik, hogy a magyar hatóságokat sok kritika érte az elmúlt időszakban azért, ahogyan kezelték a dél felől érkező menekülthullámot.

Norvégia november végén hivatalos úton kereste meg Magyarországot a visszaküldésre váró menekültek ügyében, és állítólag január végére érkezhet meg a magyar hatóságok válasza.

A menekültek jogainak védelméért dolgozó egyik norvég szervezet aggódik amiatt, hogy a migránsok egy részét visszaviszik Magyarországra, ami egyes beszámolók szerint nem biztonságos a menekültek számára. A norvég nagykövetség múlt nyáron ugyancsak arra figyelmeztette a norvég külügyminisztériumot, hogy Magyarországon magasra hágott az idegengyűlölet.

Anna-Marie Sikó, Magyarország norvégiai nagykövete azzal érvelt az Aftenpostennek, hogy Magyarország nem az elsődleges befogadó ország ebben az esetben, mivel a menekültek átmentek más államokon is, mielőtt átlépték a magyar határt.

Ugyancsak az Aftenpostenben olvasható az is, hogy körülbelül 400 szíriai menedékkérő, köztük 88 gyermek ügyében már döntöttek a norvég hatóságok, és őket biztosan visszaküldik más európai országokba.

mti