A hideg sem fékezi a menekültáradatot


A rossz időjárás és a havazás sem állítja meg a migránsokat a nyugat balkáni útvonalon: vasárnap csaknem háromezren lépték át a szerb-horvát határt – közölte a horvát belügyminisztérium.

A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 566 072 embert vettek nyilvántartásba, szilveszter óta pedig valamivel több, mint tízezret.

Január elsejétől új szabály lépett érvénybe a migránsok szállítására vonatkozóan a balkáni útvonalon. A horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek a Közel-Keletről érkező bevándorlókról listát kell készíteniük, amelyen szerepel a migránsok pontos neve és származási országa. A nyilvántartást a horvát rendőrök a szlovéniai Dobován átadják szlovén kollégáiknak.

A horvát-szlovén határt pénteken 2914, szombaton 3690, vasárnap pedig újabb 3619 migráns lépte át. Szlovéniában – legfrissebb ljubljanai adatok szerint – október közepe óta csaknem 389 ezer illegális bevándorlót regisztráltak.

Sajtóértesülések szerint Horvátországnak a migrációs válság kezelése 60 millió kunába (2,5 milliárd forint) kerül havonta.

Közben útiokmány-ellenőrzést vezetett be Dániával közös határán Svédország. Az Európai Uniótól a schengeni nyílt határok szabályai alól kapott ideiglenes felmentés birtokában Stockholm csak azoknak engedi a határátlépést, akik fényképes dokumentummal tudják igazolni a személyazonosságukat. Az intézkedés célja, hogy csökkentsék a Svédországba érkező menedékkérők számát, amely 2015-ben meghaladta a 150 ezret.

mti