Moszkva szerint az Iszlám Állam nagy valószínűséggel vegyi fegyvereket vet be


Oroszország szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagy valószínűséggel vegyi fegyvereket vet be Szíriában – közölte Mihail Uljanov, a moszkvai külügyminisztérium fegyverkezéskorlátozási és fegyverzetellenőrzési osztályának vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség keddi jelentése szerint.

Oroszország szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) feltétlenül ki kell vizsgálnia az erre vonatkozó értesüléseket – mondta az illetékes.

Uljanov ugyancsak vizsgálat elrendelését sürgette azzal kapcsolatban, hogy egy török ellenzéki parlamenti képviselő bizonyítékokat mutatott be, melyek szerint a szarin nevű ideggáz komponenseit juttathatták el Törökországból Szíriába. Uljanov hangsúlyozta, hogy Moszkva figyelemmel kíséri majd a vizsgálat menetét. Az első jelentésnek körülbelül egy hónap múlva el kell készülnie – mondta.

Damaszkusz ismételten azzal vádolja a felkelőket, hogy ideggázt vetettek be. Nyugati diplomaták viszont korábban úgy nyilatkoztak: valószínűtlen, hogy az ellenzéki erők rendelkeznének vegyi fegyverekkel

mti