Tovább bonyolódik a szaúdi-iráni konfliktus


Kuvait is hazarendelte nagykövetét Teheránból, miután Iránban támadás érte Szaúd-Arábia külképviseleteit. Arról egyelőre nincs hír, hogy Kuvait megszakítja-e a diplomáciai kapcsolatait Iránnal.

Szaúd-Arábia, majd később Bahrein és Szudán is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal, miután vasárnap Teheránban tiltakozók megtámadták és feldúlták a szaúdi nagykövetséget.

Iránban az váltott ki felháborodást, hogy szombaton Szaúd-Arábiában 46 szélsőségessel és terroristával együtt egy, az ellenzéki mozgalmakat támogató, a síita kisebbség jogaiért szót emelő főpapot is kivégeztek.

Egyelőre mindenki bízik abban, hogy Irán és Szaúd-Arábia nem fogja egy háborúval lángba borítani az egész Közel-Keletet. Iránnak most több vesztenivalója van, de az alacsony olajárak miatt a szaúdiakra is nehéz idők várnak, és az sem segít rajtuk, ha sikerül elgáncsolniuk az éledező konkurenciát – írja a vs.hu.

Emelkedett hétfőn az olaj ára a nemzetközi piacokon: a Brent és a WTI típusú nyersolajak is néhány százalékos emelkedéssel indították az évet, az ár azonban így sem érte még el a 40 dolláros hordónkénti szintet. A drágulás a Szaúd-Arábia és Irán között fellángoló viszálynak tudható be, ám – szemben a konfliktus kimenetelével – nem nehéz megjósolni: az áremelkedés aligha lesz tartós. Sőt, kedd reggelre gyakorlatilag vissza is állt az ár a tavaly év végén jellemző, rekordnak számító alacsony szintre.

Teherán azonban mindenképpen nyerhet. Az alacsony olajár persze nem éri meg neki, hiszen – szintén az embargó miatt – rendkívül elavult kútjaiból nem tudja rentábilisan kitermelni a nyersanyagot, ám a nyitás beruházási robbanást indíthat el az országban, és az első helyen az évtizedek óta kiszorított nemzetközi olajcégek állhatnak majd. Irán – ahol naponta 2,9 millió hordónyi olajat termelnek – az év közepére napi egymillió hordós exportot tervez, ami azt jelenti, hogy 500 ezerrel növelnék a napi szállítást az amúgy is telített piacra. A logika egyszerű: bármennyit is kapnak érte, a bevétel annyival növeli az ország leapadt devizatartalékát.