12 éves mélyponton a kőolaj ára


Több mint 11 éves mélypontjára, 35 dollár alá esett az Európában irányadó északi-tengeri Brent könnyűolaj ára szerdán a jelentős túlkínálat és a világgazdaság lassuló növekedése miatt érzett aggodalmak hatására.

Délelőtt fél tizenkettőkor a februári szállítású Brent hordónként (159 liter) 34,83 dollárba került a londoni interkontinentális tőzsdén, ami 2004. július 1. óta a legalacsonyabb szint. Az ár aztán 35 dollár körül stabilizálódott, és két órával később 35,01 dolláron állt a jegyzés, 1 dollár 41 centtel, 3,87 százalékkal a keddi záróár alatt. Ugyanekkor a New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta ugyancsak februári szállításra hordónként 34,94 dolláron állt, 1 dollár 3 centtel, 2,88 százalékkal csökkent az ár. A WTI ára

december közepén esett először 35 dollár alá, amire 2009 februárja óta nem volt példa.

A német Commerzbank elemzői azzal magyarázták a csökkenést, hogy

az erős dollár, valamint a kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása miatt aggodalmak egyaránt lefelé húzzák az olajárakat.

A Szaúd-Arábia és Irán közötti feszültség ugyancsak kedvezőtlenül hat az árak alakulására, mert a viszály ellehetetlenít bármiféle megállapodást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetén (OPEC) belül a kitermelés egyeztetett módon történő visszafogásáról.

A nyersolajárak tavaly több mint 30 százalékkal estek, és a csökkenés üteme decemberben gyorsult fel, miután az OPEC-tagállamok szokásos, félévenkénti bécsi miniszteri értekezletén nem hoztak döntést termelési kvótájáról, azaz érvényben hagyták az előző ülésen meghatározott napi 30 millió hordós limitet. A tényleges kitermelés viszont jelenleg így is napi 32 millió hordó körül alakul.
Elemzők nem tartják kizártnak, hogy a Brent hordónkénti ára hamarosan 30 dollár alá kerül.

mti