Coca-Cola botrány a Krím miatt


Ukrajna egyesült államokbeli nagykövetsége hivatalos panaszt tett a Coca-Cola gyárnál és a washingtoni külügyminisztériumnál, amiért a világhírű üdítőital-gyártó cég oroszországi képviselete egy olyan térképet tett közé az egyik közösségi portálon, amelyik a Krím félszigetet már Oroszországnak részének tekinti.

A sztori előzménye, hogy az oroszországi képviselet még az óév utolsó napjaiban feltett közösségi oldalára egy térképet, de azon nem szerepelt a Krím, sem Kalinyingrád megye, sem pedig a Kurill szigetek. Emiatt nagy elégedetlenség bontakozott ki a kommentárokban, ezért január 5-én a Coca-Cola már egy olyan mappát közölt, amin a Krím is szerepel. Erre viszont az ukrán felhasználók háborodtak fel, de érdekesmód, a cég törölte oldaláról a Krím ukránpárti jellegű bejegyzéseit.

Az ukrán diplomácia ezek után tette meg a lépéseit Washingtonban, emlékeztetve a gyártót, hogy véleménye szembemegy a hivatalos amerikai állásponttal. Arra kérte őket, azonnal távolítsák el a térképet a Vkontakte oldaláról.

Emellett Ukrajnában többen már arra buzdítanak, hogy az emberek bojkottálják a Coca-Colát. Viktor Baloga parlamenti képviselő kárpátaljai ásványvizet javasol helyette.