Hidrogénbomba robbant Észak-Koreában


Az észak-koreai állami média közölte, hogy az ország sikeres kísérleti robbantást hajtott végre egy hidrogénbombával szerdán.

Az állami televízióban közölt bejelentés szerint az ország “teljes sikerrel” tesztelt egy “miniatürizált” hidrogénbombát, amivel “újabb szintre lépett nukleáris ereje”.

Phenjan azt is leszögezte: továbbra is fejleszteni fogja nukleáris programját, hogy “megvédje magát az Egyesült Államok ellenséges lépéseitől”. A KCNA hivatalos hírügynökségen keresztül közzétett közlemény mindazonáltal azt állítja, hogy Észak-Korea “felelősségteljes nukleáris hatalomként” fog viselkedni, és csak akkor fogja bevetni nukleáris fegyvereit, ha megsértik szuverenitását.

Nem sokkal korábban a dél-koreai és a kínai földtani intézet arról számolt be, hogy a Richter-skála szerint 4,9 és 5,1 közötti erősségű, emberi tevékenység, feltételezhetően robbanás okozta földrengést észleltek a felszín alatt kis mélységben Észak-Korea északkeleti részén, nem messze Kildzsu városától, amelynek körzetében található a legfőbb észak-koreai nukleáris kísérleti központ is. Phenjan ezen a területen hajtotta végre korábbi atomrobbantásait. Az észlelést az ENSZ és az Egyesült Államok földtani intézete is megerősítette.

Diplomáciai források szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyalni fogja az állítólagos hidrogénbomba-tesztet. Elemzők szerint ha bejelentése igaznak bizonyul, vélhetően újabb nemzetközi szankciókra számíthat a kommunista diktatúra. Kína még nem reagált a bejelentésre, de a Hszinhua kínai állami hírügynökség emlékeztetett rá, hogy Peking a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítésének pártján áll.

A washingtoni Fehér Ház annyit közölt, hogy tud a szokatlan földmozgásról és a phenjani bejelentésről, de egyelőre nem tudja megerősíteni az állítás valódiságát. Mindazonáltal Washington arra szólította fel Phenjant, hogy tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek, egyúttal pedig általában véve elítélte az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak bármiféle megsértését.

CNN: Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán várhatóan összeül amiatt, hogy Észak-Korea saját közlése szerint sikeres tesztet hajtott végre egy hidrogénbombával – jelentette helyi idő szerint kedden késő este a CNN hírtelevízió két, neve elhallgatását kérő diplomatára hivatkozva.

mti