Merkel feladhatja a migráció közös európai megoldásátMegbeszélést tartottak Németország, Dánia és Svédország szakpolitikusai az év elején bevezetett határellenőrzések ügyében Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa meghívására Brüsszelben. Szolidaritásból és jóindulatból vizsgáztak a tárgyalás résztvevői – mondta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón az uniós biztos szerdán.

“Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a schengeni szerződésben rögzített szabályokat, az uniós polgárok szabad mozgását, valamint a kereskedelem szabad áramlását meg kell őrizni” – közölte Dimitrisz Avramopulosz.

Azok a kivételes intézkedések, melyeket a tanácskozáson részt vevő országok a múlt év végén, és az idei év elején bevezettek megfelelnek a szabályozásnak, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a “normális” állapot mihamarabb visszaálljon – fogalmazott a biztos.

Avramopulosz hangsúlyozta, hogy mind a 28 tagországnak tisztelnie kell az unió szabályait, részt kell venniük a menekültek elosztásában és meg kell védeniük saját és az unió határait.

A tárgyaláson résztvevő

Inger Stoejberg dán bevándorlásügyi miniszter szerint országa nem lehet annak a sok ezer migránsnak végső letelepedési helye, akik jelenleg az országban tartózkodnak.

Az elhelyezés ügyében közös megoldáson kell dolgozni.
Morgan Johansson svéd migrációs miniszter megerősítette, hogy a bevezetett intézkedések csak addig maradnak érvényben, ameddig szükségesek és a helyzet nem normalizálódik. Megjegyezte, hogy

az ilyen intézkedések csak “gyors megoldások”, közös felelősséggel kell megelőzni a helyzet súlyosbodását.

Elmondta, hogy a határellenőrzés a dán hatóságokkal közösen és gördülékenyen folyik, az utazásra jogosultak és a szabályos menetlevéllel rendelkező áruk zavartalanul átléphetik a dán-svéd határt. Hozzátette, hogy országaik továbbra is jó viszonyban fogják megoldani az esetleges kellemetlenségeket.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a tavalyi év első felében érkezett 160 ezer migránson kívülaz év utolsó négy hónapjában további ezrek érkeztek Svédországba, köztük 26 ezer kiskorú.

A váratlanul sok menekült érkezése nagy terhet ró az országra. Hozzátette, hogy a lakosság számához képest Svédországban tartózkodik jelenleg a legtöbb menekült az uniós országok közül.
Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár kiemelte, hogy a tél nem állította meg a migránsok áramlását. A bevezetett határellenőrzések súlyos jelei a schengeni szabályozás sérülékenységének, és törékenynek nevezte az unió külső határvédelmét.

Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel német kancellár közös európai megoldáson dolgozik, de amennyiben ez nem valósítható meg, a tagállamoknak önállóan kell intézkedéseket hozniuk a válság kezelésére.

A brüsszeli megbeszélést azért hívta össze Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa szerdára, mert Svédország hétfőn megerősítette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését azt követően, hogy november 12-én visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését a menekültválságra hivatkozva. Válaszlépésként Dánia hétfőn azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel.

Németország már szeptember közepén visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felől érkezők regisztrálása érdekében.

mti