Merkel feladhatja a migráció közös európai megoldásátMegbeszélést tartottak Németország, Dánia és Svédország szakpolitikusai az év elején bevezetett határellenőrzések ügyében Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa meghívására Brüsszelben. Szolidaritásból és jóindulatból vizsgáztak a tárgyalás résztvevői – mondta a megbeszélést követő sajtótájékoztatón az uniós biztos szerdán.


“Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a schengeni szerződésben rögzített szabályokat, az uniós polgárok szabad mozgását, valamint a kereskedelem szabad áramlását meg kell őrizni” – közölte Dimitrisz Avramopulosz.

Azok a kivételes intézkedések, melyeket a tanácskozáson részt vevő országok a múlt év végén, és az idei év elején bevezettek megfelelnek a szabályozásnak, ugyanakkor törekedni kell arra, hogy a “normális” állapot mihamarabb visszaálljon – fogalmazott a biztos.

Avramopulosz hangsúlyozta, hogy mind a 28 tagországnak tisztelnie kell az unió szabályait, részt kell venniük a menekültek elosztásában és meg kell védeniük saját és az unió határait.

A tárgyaláson résztvevő

Inger Stoejberg dán bevándorlásügyi miniszter szerint országa nem lehet annak a sok ezer migránsnak végső letelepedési helye, akik jelenleg az országban tartózkodnak.

Az elhelyezés ügyében közös megoldáson kell dolgozni.
Morgan Johansson svéd migrációs miniszter megerősítette, hogy a bevezetett intézkedések csak addig maradnak érvényben, ameddig szükségesek és a helyzet nem normalizálódik. Megjegyezte, hogy

az ilyen intézkedések csak “gyors megoldások”, közös felelősséggel kell megelőzni a helyzet súlyosbodását.

Elmondta, hogy a határellenőrzés a dán hatóságokkal közösen és gördülékenyen folyik, az utazásra jogosultak és a szabályos menetlevéllel rendelkező áruk zavartalanul átléphetik a dán-svéd határt. Hozzátette, hogy országaik továbbra is jó viszonyban fogják megoldani az esetleges kellemetlenségeket.
A miniszter hangsúlyozta, hogy a tavalyi év első felében érkezett 160 ezer migránson kívül

az év utolsó négy hónapjában további ezrek érkeztek Svédországba, köztük 26 ezer kiskorú.A váratlanul sok menekült érkezése nagy terhet ró az országra. Hozzátette, hogy a lakosság számához képest Svédországban tartózkodik jelenleg a legtöbb menekült az uniós országok közül.
Ole Schröder német belügyminisztériumi államtitkár kiemelte, hogy a tél nem állította meg a migránsok áramlását. A bevezetett határellenőrzések súlyos jelei a schengeni szabályozás sérülékenységének, és törékenynek nevezte az unió külső határvédelmét.

Hangsúlyozta, hogy Angela Merkel német kancellár közös európai megoldáson dolgozik, de amennyiben ez nem valósítható meg, a tagállamoknak önállóan kell intézkedéseket hozniuk a válság kezelésére.

A brüsszeli megbeszélést azért hívta össze Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációügyi biztosa szerdára, mert Svédország hétfőn megerősítette a Dánia felől érkező közúti és vasúti áruszállítás ellenőrzését azt követően, hogy november 12-én visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését a menekültválságra hivatkozva. Válaszlépésként Dánia hétfőn azonnal ellenőrzést vezetett be ugyanezzel az indokkal a német határszakaszon, migránsok százait tartóztatva fel ezzel.

Németország már szeptember közepén visszaállította határainak ideiglenes ellenőrzését, elsőként az Ausztria felől érkezők regisztrálása érdekében.

mti