Veszélyben az ukránok vízummentesség


A korrupció megelőzését szolgáló nemzeti ügynökség létrehozásának halogatása miatt Ukrajna bukhatja a vízummentes beutazást az EU-ba – jelentette ki kedden Olekszij Hmara, a Transparency International Ukrajna ügyvezető igazgatója a Szvoboda rádiónak adott interjújában.

„Ukrajna önként vállalta azt a kötelezettséget arról, hogy 2016 első negyedévének végéig létrehozza az ügynökséget és bizonyítja annak működőképességét. Ha ezt a vállaltaknak megfelelően teljesítik, akkor az európai intézmények megszavazzák Ukrajna vízummentességét. Viszont ellenkező esetben kihátrálnak az ügy mögül”

– hangsúlyozta Olekszij Hmara.

Az ügynökségnek már 2015-ben meg kellett volna kezdenie a munkát. Ám az öt vezetői posztból december elejére csak hármat töltöttek be. A kormány szerint három személlyel Natalia Korcsakkal, Viktor Csumakkal és Alekszandr Szkopicscsal is működőképes lett volna az ügynökség. Nem értettek ezzel egyet a civil aktivisták, a magyarázat szerint hárman nem tudtak volna egymás között vezetőt választani. Így pedig határozatképtelen lett volna az új hatóság. Ezért a Miniszteri Kabinet újra meghirdette a pályázatot a még be nem töltött két posztra. Az ügynökség feladata lenne a hivatalnokok vagyonbevallásának ellenőrzése

Ukrajnában három hatóságot is életre hívnak annak érdekében, hogy mérsékeljék a korrupciót: a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal, a Különleges Korrupcióellenes Ügyészség és a korrupció megelőzését szolgáló nemzeti ügynökség.