Kárpátalja új határátkelőket szeretne


A Kárpátaljai Megyei Tanács azt szeretné, ha Kijev nagyobb figyelmet fordítana a megyében működő határátkelőhelyek korszerűsítésére, bővítésére, valamint a meglévők mellett még újabbakat is nyitna, főként Magyarország irányába.

Az erről szóló javaslatukat a képviselők a közgyűlés legutóbbi ülésszakán fogalmazták meg, tájékoztatta a KárpátHírt az önkormányzat sajtószolgálata. Az indoklásban sok egyéb mellett az állt, hogy ezt a vidéket nagy számban élik magyarok, szlovákok és románok, és a jobb kapcsolattartásuk miatt ez nagyon is indokolt. Szerintük ezek a fejlesztések kedveznének Ukrajna nemzetközi megítélésének, valamint több turistát is vonzana egyrészt a megyébe, másrészt az ország más területeire.

Kárpátalja négy európai uniós állammal határos, és 19 átkelőhely köti össze Magyarországgal, Szlovákiával és Romániával. Ebből 18 szárazföldi és egy légi kikötő, az ungvári nemzetközi reptéren.

A beadvány készítői felhívják a kormány és a külügyminisztérium figyelmét, hogy mindenekelőtt a tiszaújlaki–tiszabecsi és a csapi–záhonyi állomások szorulnak sürgősen modernizációra. Másodsorban pedig az asztélyi–beresurányi, a mezőkaszonyi–barabási és a haranglábi–lónyai átkelőket kellene bővíteni. A kárpátaljai képviselők szerint a kijevi vezetésnek haladéktalanul tárgyalásokat kell kezdeményezniük Magyarországgal és Szlovákiával arról, hogy a két ország közötti határállomások túlsó oldalain növeljék a sávok számát és hajtsanak végre ott is technikai és személyi fejlesztéseket annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki hatalmas sorok ezeken az átkelőkön, mint ahogy az manapság nagyon gyakori.

Az elviselhetetlen sorban állás szörnyű állapotairól mi is számtalanszor írtunk már, s Szávay István jobbikos országgyűlési képviselő ezt a legmagasabb szinteken is felvetette Budapesten.

Visszakanyarodva a Kárpátaljai Megyei Tanács mostani beadványához, abban arról is szó van, hogy Kijev kezdeményezze a közös határellenőrzés bevezetését Magyarországgal és Szlovákiával. Új átkelők létesítését is javasolják a megyei önkormányzat tagjai, konkrétan azt kérik, Ukrajna teljesítse korábbi vállalásait, és építse meg Nagypaládon, Szalókán és Badalón az átkelők ukrajnai oldalát, ami a túloldalon Nagyhódossal, Tiszaszentmártonnal és Szatmárcsekével lenne határos kompközlekedés módján.