Külső független teszt: lobbiznak a kissebségi nyelvekért


A Kárpátaljai Megyei Tanács képviselői nyílt levelet intéznek Szerhij Kvit oktatási miniszterhez, melyben azt kérik, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvei is felkerüljenek a 2016-os külső független tesztek tantárgyainak listájára.

A levélben a képviselők emlékeztetnek az Oktatási Minisztérium 2015. január 29-i 64-es számú rendeletére amelyben azt javasolták, hogy a nemzeti kisebbségek nyelveivel (orosz, magyar, román, lengyel, moldáv, krími-tatár, szlovák, bolgár és újgörög) egészítsék ki a külső független tesztek tantárgyainak listáját. A tervezet a szaktárca honlapján is publikálásra került, de az Oktatási Minisztérium Kollégiuma 2015. július 3-i ülésén az orosz nyelv kivételével elvetette a rendeletet.

„Az orosz ajkúak kivételével a független vizsgaközpontokban a nemzeti kisebbségek nem tehetnek vizsgát anyanyelvükből” – olvasható a Megyei Tanács sajtóosztályának közleményében.

A nyilatkozat rámutat arra, hogy ezzel megsértik a kisebbségek jogait, a nemzetiségi iskolák diákjait objektíven nem értékelhető eredményt érnek el a külső független teszteken.