Összébb kell húzni a nadrágszíjakat


Az elmúlt év végén sietve elfogadott 2016-os költségvetés egy sor olyan megszorítást tartalmaz, amit elsősorban a szociálisan hátrányos körülmények között élők és a gyermekes családok szenvednek el. Az egyik kárpátaljai regionális portál nyolc pontba szedte össze ezeket a hátrányos újdonságokat.

Az iskolai étkeztetés terhéről egyszerűen lemondott az állam. Ezentúl a testi fogyatékos gyerekek, az árvák, a szülői gondoskodástól megfosztott gyerekek és az elemi osztályosok számára sem jár az ingyen ebéd. A központi büdzsében erre egy kopijka sincs, amennyiben a helyi költségvetésekben találnak rá forrást, akkor abból részint finanszírozhatják ezeket a kiadásokat, de ha nem, akkor nagyon sok gyermek korgó gyomorral üli majd végig az órákat sok oktatási intézményben.

Az óvodai étkeztetést sem kompenzálja ezentúl az állam. Eddig a szülőknek városokban az étkeztetés legalább 60, faluhelyen legalább 40 százalékát kellett fizetni, az idén viszont már a teljes költség a szülőket terheli majd.

Pórul járnak a gyermeküket egyedül nevelők is. Amennyiben a kicsit nevelő szülő fizetése eléri a 2500 hrivnyát, akkor az állam semmilyen pótlékot nem fizet az egyedülálló szülőnek gyermektartási célból.

Azok a nyugdíjasok, akik még dolgoznak is, szintén nem örülhetnek. A hivatalban maradt állami tisztségviselők, a bírók és az ügyészek nem kaphatják meg nyugdíjukat 2016-ban sem. A többi dolgozó nyugdíjasnál pedig az a szabály, hogy akinek a nyugdíja meghaladja a minimálbér háromszorosát, annak az illetményét megadóztatják. Aki 2016-ban megy nyugdíjba, annak a járandósága nem haladhatja meg a havi 10740 hrivnyát.

Ezentúl az állam nem gondoskodik azokról sem, akiket mozgósít az antiterrorista cselekmények helyszínére (ATO). Törvényben azt megszabták, hogy a mobilizáltak fizetését változatlanul garantálni kell, de ahhoz forrást nem mellékeltek, tehát minden esetben a munkáltatónak kell előteremteni a mobilizált munkaerő bérét úgy, hogy az semmilyen hasznot nem hoz a munkaadó számára.