Háborútól tart Észak-Korea, az amerikaiakat vádolja


A dél-koreai hangszórós propagandaüzenetek a háború szélére sodorják Koreai-félsziget szemben álló országait – állította péntek este Phenjanban egy nagygyűlésen Kim Kinam, az országot kormányzó kommunista párt főtitkára.

A vezető kijelentette: Dél-Korea „irigyli, hogy Phenjan sikeres kísérletet hajtott végre az első észak-koreai hidrogénbombával. Az Egyesült Államok és szövetségesei pedig a háború szélére sodorják a helyzetet fülsiketítő hangszórós propagandájukkal.”

A rendezvényről, amelyet Kim Dzsongun észak-koreai vezető születésnapján tartottak, az állami televízió mutatott felvételeket.

Dél-Korea pénteken újította fel a hangszórós propagandaüzenetek közvetítését a határon át Észak-Koreába, válaszul arra, hogy Phenjan szerdán végrehajtotta immár negyedik kísérleti nukleáris robbantását.

A dél-koreai hadsereg tavaly augusztusban – több mint egy évtizednyi szünet után – már egyszer újraindította ezt a tevékenységét. Ennek oka akkor az volt, hogy a két Korea határán húzódó demilitarizált övezetben felrobbant egy akna, ami súlyosan megsebesített két dél-koreai katonát.

A konfliktus azzal végződött, hogy a felek tárgyalóasztalhoz ültek, Pak Kunhje dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető legmagasabb rangú katonai tanácsadói megállapodtak a két ország közötti feszültség csökkentéséről, egyben a propagandaüzeneteket közvetítő hangszórók leállításáról.

A nemzetközi közösség egyhangúlag elítélte a szerdai észak-koreai atomkísérletet, egyúttal pedig súlyos kételyeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy Phenjan valóban hidrogénbombát robbantott.

mti