Juncker azt kéri a hollandoktól, hogy ne vessék el a népszavazáson az EU-Ukrajna szerződést


Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azzal a felhívással fordult egy szombaton megjelent interjújában a holland választópolgárokhoz, hogy az április 6-ára tervezett népszavazáson ne vessék el az Európai Unió és Ukrajna közötti szerződést, mert szerinte ezzel “megnyitnák az utat egy európai válság” előtt.

Három holland euroszkeptikus szervezetnek 300 ezer támogató aláírás megszerzésével sikerült elérnie, hogy az országban nem kötelező érvényű népszavazást írjanak ki a kérdésről.

“Ne csináljunk ebből a referendumból egy Európáról szóló szavazást. Őszintén remélem, hogy a hollandok nem fognak nemmel szavazni olyan okokból, amelyeknek semmi közük magához a szerződéshez” – mondta Juncker a befolyásos NRC című napilapnak.

Még ha a népszavazás nem kötelező érvényű is, valószínűleg mérvadónak tekintik majd egy olyan országban, ahol az euroszkeptikusok állnak a népszerűségi listák élén. Hollandiában 2017-ben lesznek parlamenti választások.

“Ha a nem győz, akkor annak Oroszország lesz nagy mértékben a haszonélvezője” – tette hozzá a bizottsági elnök.

Az EU és Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás január 1-jén lépett életbe. A gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok mellett a politikai párbeszéd erősítése is a célja. Az oroszbarát Viktor Janukovics volt ukrán elnök 2013-ban nem volt hajlandó aláírni a megállapodást, és ez váltotta ki a forradalmat a kijevi Majdan téren, valamint Janukovics bukását is.

mti