Összehangolt támadássorozattól tart az európai terrorelhárításA terrorizmus kísértete járja be Európát: egy több helyszínen végrehajtott terrortámadástól tart a kontinens terrorelhárítása 2016 elején. Az AFP francia hírügynökség szerint a 130 halálos áldozattal járó 2015. november 13-i párizsi terrortámadások rámutattak, hogyan képes egy kalasnyikovokkal és házilag készített robbanóanyagokkal felszerelt fanatikus kis csoport hatalmas veszteségeket okozni, és percek alatt megrázni egy egész ország közvéleményét.

-

Ennek nyomán könnyen elképzelhető, mekkora pusztítást okozna az európai lélekben és vívmányokban – emberéletekről nem is beszélve – egy összehangolt, több országban végrehajtott támadássorozat.

“Azt gondolom, hogy amit 2015-ben láttunk, az még semmi sem volt” – vallotta be legtitkosabb félelmeit egy neve elhallgatását kérő terrorelhárító.

“Egy európai szeptember 11-e felé haladunk: ugyanazon a napon több országban, több helyszínen elkövetett szimultán, összehangolt támadások. Tudjuk, hogy ezen ügyködnek a terroristák” – tette hozzá.

“Jelenleg is látjuk, hogy az Iszlám Állam fennhatósága alatt álló területeken európai fiatalok toborzása és kiképzése zajlik, akiket aztán visszaküldenek az anyaországba, hogy ott kövessenek el terrorcselekményeket” – mondta a névtelen forrás. “Rendelkeznek a szükséges hamis papírokkal, nyelvtudással és helyismerettel, illetve tudják használni a fegyvert. Sokat elkapunk közülük, de be kell ismerni, hogy elárasztanak minket. Néhányan biztosan átjutnak. Vagy már át is jutottak” – tette hozzá.

Fokozzák nyugtalanságunkat azok a “hazatérő” mudzsahedek is, akiket nemrég fogtunk el – folytatta a terrorizmus elleni harcban részt vevő tisztségviselő. “Változnak az idők. Ultraszélsőséges, nagyon megkeményedett emberek jönnek, akiknek pedig ott kellett volna maradniuk a hadszíntéren. Néhányuk az orosz bombázások elől menekül, de jócskán vannak olyanok is, akiknek +feladatuk+ van Európában” – ecsetelte a helyzetet.

“Korábban mindenekelőtt olyanok tértek vissza, akik csalódtak, akik nem gondolták, hogy a háborúban vér is fog folyni. Most olyanok visszatérését látjuk, akik megedzőttek a harcokban” – mondta.

Az összehangolt támadások ötlete nem új keletű: már többször is sikerült ilyeneket meghiúsítani, így például 2010 augusztusában” – mutatott rá Yves Trotignon, a francia titkosszolgálat terrorellenes egységének egykori elemzője.

“Bár akkor még az al-Kaida jelentett fenyegetést, az ötlet tovább él, és biztos, hogy az Iszlám Állam is átvette. A terroristák Kelet-Európán át jöttek volna… Ezt a hálózatot az Egyesült Államok rombolta szét, miután dróncsapásokat intézett afganisztáni és pakisztáni célpontokra, ahol a beszerzési-szállítási folyamat feltételezett lebonyolítói bujkáltak” – folytatta.

“Az ilyen típusú, összehangolt támadások jelentik a legrosszabb forgatókönyvet 2016-ra nézve” – mondta Trotignon.

“Tudomásom van róla, hogy az európai fővárosok titkosszolgálatai – például Londonban – erre az eshetőségre készülnek.”

“Nemcsak mi tanulunk folyamatosan, hanem az Iszlám Állam is” – ismerte el a névtelen forrás. “Például megértették, hogy nem érintkezhetnek telefonon, vagy csak nagyon ritkán, mert lehallgatják őket. Minden támadás, még a sikertelenek is, egy újabb lecke” – fűzte hozzá.

Az iszlamisták olvassák a sajtónyilatkozatokat, illetve mindent, ami őket érintheti. “Látták azt is, hogy két és fél óra kellett a támadáshoz a párizsi Bataclan koncertteremnél. Rájöttek: előfordulhat, hogy a robbanóanyag nem működik, tehát ki kell cserélni, illetve nem hagyhatnak annyi nyomot maguk után, mint Párizsban. Gyorsan tanulnak” – hangsúlyozta Trotignon is.

“November 13-a megmutatta, mennyi minden áll vagy bukik a végrehajtókon, akik akkor meglehetősen alacsony színvonalon dolgoztak. De ha a merénylők képzettsége nő, komoly problémával szembesülünk. A szakértők borúsan néznek az új év elébe. Lehet, hogy egy év múlva 2015-öt nem látjuk majd másnak, mint egyfajta próbának, a tapasztalatszerzés évének” – zárta gondolatmenetét Trotignon.

mti