Tizenhét bányász két hete várja, hogy kimentsék őket a föld alól


Tizenhét bányász már két hete várja, hogy kimentsék őket a föld alól: a kínai gipszbánya beomlása után 11 embert tudtak felszínre hozni, négy további túlélőt pedig öt napra rá találtak meg, azonban őket egyelőre nem tudják kihozni. Egy speciális vezetéken keresztül küldenek nekik életmentő felszerelést és élelmet. A többi eltűnt után továbbra is kutatnak a mentőcsapatok. Eddig egy halottról tudni.

A beomlott gipszbányához vezényelt mentőosztag pénteken egy nagyjából 15-20 centiméteres csövön keresztül küldött le élelmiszert, vizet, oxigént a szerencsétlenség négy túlélőjének, akik már két hete várják, hogy újra napfényt lássanak. Korábban pedig már gyógyszert és lámpát is juttattak el így hozzájuk.

Eddig összesen hét furatot készítettek, az egyik ilyen segítségével találtak rájuk öt nappal a baleset után. Egy speciális infrakamerával, mikrofonnal és hangszóróval ellátott eszközt vezettek le a föld alá a csövön keresztül és nagy volt az öröm, mikor az egyik bányász lent a mélyben kezével jelzett, hogy még élnek. Egyelőre úgy tűnik, jól vannak, de a vízszint emelkedése miatt egyszer már át kellett mászniuk egy másik, még elérhető járatba, így most száraz ruhát is szeretnének leküldeni nekik.

Eddig egy halottról tudnak

A bányamérnökök és a mentők gőzerővel dolgoznak, hogy kimentsék őket és hogy újabb életmentő vezetékek fúrásával ismét túlélőkre bukkanjanak. Habár eddig 11 embert sikerült a felszínre hozniuk, a hatóságok szerint három különböző alagútban – a megtalált négy emberen kívül – még mindig 13-an vannak a föld alatt.

Úgy tudni, a lent rekedt 29 bányászból egy nem élte túl a szerencsétlenséget.

A kínai bányák a legveszélyesebbek a világon. Az utóbbi idők szigorításainak köszönhetően ugyan jelentősen csökken a halálesetek száma, de még így is csaknem ezren haltak meg bányaszerencsétlenségekben tavaly Kínában.

Egy new york-i sóbányában pedig egy csaknem 300 méter mély liftakna ejtett fogjul 17 bányászt még szerdán. Üzemzavar miatt nem tudtak feljönni a mélyből. Őket egy nap alatt egy darura szerelt lifttel szabadították ki a mentőegységek, a hatóságok szerint senki sem sérült meg. Ebből a bányából látják el az Egyesült Államok 1500-nál is több észak-keleti települését a havas időben az utakra használt sóval.

forrás: Világhíradó