Jobb Szektor: hat új alegységet hozunk létre


A Jobb Szektor kárpátaljai részlege hat új egység létrehozásáról nyilatkozott a közösségi oldalán. Nyugat-Ukrajnában már létrehoztak négy egységet. Nyugat (Kárpátalja megyében), Nyugat-2 (Lemberg megyében), Nyugat-3 (Ivano-Frankivszk megyében), Nyugat-4 (Voliny megyében) – közölte a GolosKarpat kárpátaljai híroldal.

Roman Sztojka, a Jobb Szektor kárpátaljai egységének, a Szonecsko zászlóaljnak a parancsnoka megerősítette, hogy ezeken kívül még két másik alegység fog létrejönni hamarosan.

„A felkelő egységek nyugat-ukrajnai létrehozása csak egyet jelenthet, hogy az UPA* feltámad a bűnös belső megszálló rezsim ellen. Ez a hat új alegység létrehozása megteremti az oligarchák elleni mozgalmat és megmutatja, hogy az ukránok egy szabad nemzet emberei, akik képesek kiállni magukért és a nézeteikért”

– nyilatkozta Sztojka.

A nacionalista szervezet weboldalán megerősítette, hogy az egész Jobb Szektor mindenre kiterjedő átszervezésen megy át. Mint ismert, a szervezet vezetője Dmitro Jaros új párt alapításán gondolkodik.

 

*-Az Ukrán Felkelő Hadsereg, röviden UPA (ukránul: Українська повстанська армія, magyar átírásban: Ukrajinszka povsztanszka armija). 1942-ben az Ukrán Nacionalisták Szervezetének (OUN) mérsékelt és radikális szárnya összefogott és az ukrajnai nacionalista erők egyesítéséről rendelkeztek, mintegy „nemzeti hadsereg” szerepét felvállalva.