Két ukrán katona esett el a kelet-ukrajnai fronton


Két ukrán katona vesztette életét az elmúlt egy nap alatt a Donyec-medencében folyó harcok övezetében, idén ők a kelet-ukrajnai konfliktus első halálos áldozatai a fegyveres erőknél – közölte vasárnap Kijevben Olekszandr Motuzjanik, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője.

A tisztségviselő szavai szerint az egyik katona repeszek okozta sérülésekbe halt bele, amikor a fegyveres erőknek a Donyeck megyei Majorszk településnél lévő állását lőtték gránátvetővel a felkelők. A másik katona akkor esett el, amikor megpróbált kivezetni egy civil utasokat szállító autót a Donyecktől 80 kilométerre északra, Horlivka közelében fekvő Zajceve faluból, miközben a területet tűz alá vették. A falu elleni felkelő támadás következtében egy helybeli nő sérüléseket szenvedett.

Közben a DNR védelmi minisztériuma vasárnap arról adott hírt, hogy előző éjjel egy fegyveresük meghalt, az ukrán hadsereg mesterlövésze lőtte le a részben felkelő, részben kijevi ellenőrzés alatt lévő Zajcevében. Ezt Kijevből nem erősítették meg.

A Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport abban állapodott meg Minszkben a felkelőkkel, hogy úgynevezett “újévi” tűzszünet lép életbe december 23-án nulla órától január közepéig. Noha a Donyecki Népköztársaság “védelmi minisztériuma” megerősítette a fegyvernyugvásról szóló egyezség létrejöttét, és közölte, hogy készek tartani magukat hozzá, egyetlen nap sem hallgattak el a fegyverek a Donyec-medencében.

Kijevi jelentések szerint a pravoszlávok január 7-i karácsonyának napján, és az azt megelőző szentestén is dörögtek a fegyverek, de mostanáig halálos áldozatokat nem követeltek a javarészt nem célzott, provokációs célú támadások.

mti nyomán