Közadakozásból épít óvodát Kárpátalján Hódmezővásárhely


A Kárpátaljai Református Egyházkerület tulajdonába kerül az az óvoda, amelyet Hódmezővásárhely épít fel Mezőváriban. Az elhatározás azután született meg a hódmezővásárhelyi közgyűlésben, hogy egy küldöttség négymillió forintos adományt vitt el Mezőváriba.

Az ott látott állapotok arra sarkallták őket, hogy új óvodát építsenek a településen. Hódmezővásárhely önkormányzata indította a kezdeményezést, amelyhez helyi cégek és magányszemélyek is kapcsolódtak – olvasható a reformátusok honlapján.

Eddig ötvenhatmillió forint értékű pénzadomány, tárgyi illetve önkéntesmunka-felajánlás gyűlt össze – mondta  Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere.

A településről több mint négyszázan tettek felajánlást, közülük sokan néhány száz forinttal segítettek, egy vállalkozás tízmillió forint értékben ad építőanyagot, továbbá van már a felajánlások között szaniteráru, illetve jelentkeztek festési, burkolási munkára is vásárhelyi mesteremberek.

Az óvoda tulajdonjogát a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek adja majd a hódmezővásárhelyi önkormányzat, mert bennük látják a garanciát arra, hogy az épületet biztosan óvodaként használják.

Aki ismeri a kárpátaljai és az ukrán politikai helyzetet, az keresi a stabil megoldásokat.

Szeretnénk, ha az épület a magyar gyermekek képzéséhez és neveléséhez járulna hozzá, és hogy ez így legyen, arra garancia a református egyház – véli Hegedűs Zoltán alpolgármester.

A tulajdonjog az egyházé lesz, de az üzemeltetést a tervek szerint a mezővári önkormányzatra bízzák majd.

Az új óvodára azért van szükség, mert a jelenlegi, 1980-ban épült ingatlan leromlott állapotban van. Salamon Elemér, Mezővári polgármestere sorolja: a talajvíz és a szennyvíz is betört az épület pincéjébe, a falak megrepedtek, az épület dohos. – A mostani óvoda egy óriási monstrum, amit nem tudunk felfűteni – teszi hozzá. Az önkormányzat a közelmúltban határozatot hozott arról, hogy egy 0,4 hektáros területet ingyen átad a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, itt épülhet majd meg az új óvoda.

Az egyházban jobban meg lehet bízni, mint a mostani ukrán államban.

Gondolnak egyet, és tőlünk elvehetik az ingatlant, az egyháztól azonban nem – indokolja döntésüket a polgármester.