Megtervezett támadás volt a kölni szexuális erőszak a miniszter szerintJól összehangolt támadás történt Kölnben, amelyhez a támadók több városból érkeztek. Az interneten beszélhették meg, hogy mikor érkeznek.

Police officers survey the area in front of the main train station and the Cathedral in Cologne, western Germany, on January 6, 2016, where dozens of apparently coordinated sexual assaults were perpetred against women on New Year's Eve.  / AFP / Roberto Pfeil

A német igazságügy miniszter szerint a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálások előre megtervezett és megszervezett esetek voltak.

Heiko Maas szerint: ha ekkora horda gyűlik össze bűncselekmények elkövetésére, akkor az valamilyen tervezett formában történhet. Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve – fogalmazott a Bild am Sonntag című lapnak adott vasárnapi interjúban.

Maas szerint sürgősen ki kell deríteni, hogy hogyan fajulhatott eddig a helyzet. Azt is mondta, összefüggés van a kölni és más németországi városokban történt, nők elleni támadások között. Ezeket az összefüggéseket szerinte alaposan meg kell vizsgálni. Szerinte felmerült a gyanú, hogy kiválasztottak egy dátumot, amikor kellően sok ember gyűlik össze. Akik végrehajtották ezeket a támadásokat, azok bűnözők, és bűnözőkként kell velük bánni – mondta.

A miniszter azt ígérte, hogy megvizsgálják a jogsértéseket elkövető menedékkérők kiutasításának lehetőséget, a szabályok szigorításáról a német kancellár, Angela Merkel is beszélt szombaton. Maas szerint a sok ártatlan menekült védelme érdekében következetesen felelősségre kell vonni a bűnözőket. Bővíteni kell a térfigyelő rendszereket olyan helyeken, ahol nagy tömegek gyűlnek össze. Azt is mondta, hogy a kölni támadásokból messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Vannak statisztikai adatok a migránsok közötti bűnözési arányokról, és a számok azt mutatják, hogy azok ugyanolyanok, mint a német állampolgárok körében.

mti