Megtervezett támadás volt a kölni szexuális erőszak a miniszter szerint


Jól összehangolt támadás történt Kölnben, amelyhez a támadók több városból érkeztek. Az interneten beszélhették meg, hogy mikor érkeznek.

A német igazságügy miniszter szerint a Kölnben szilveszterkor történt tömeges molesztálások előre megtervezett és megszervezett esetek voltak.

Heiko Maas szerint: ha ekkora horda gyűlik össze bűncselekmények elkövetésére, akkor az valamilyen tervezett formában történhet. Senki se mondja nekem, hogy ez nem volt megszervezve és előkészítve – fogalmazott a Bild am Sonntag című lapnak adott vasárnapi interjúban.

Maas szerint sürgősen ki kell deríteni, hogy hogyan fajulhatott eddig a helyzet. Azt is mondta, összefüggés van a kölni és más németországi városokban történt, nők elleni támadások között. Ezeket az összefüggéseket szerinte alaposan meg kell vizsgálni. Szerinte felmerült a gyanú, hogy kiválasztottak egy dátumot, amikor kellően sok ember gyűlik össze. Akik végrehajtották ezeket a támadásokat, azok bűnözők, és bűnözőkként kell velük bánni – mondta.

A miniszter azt ígérte, hogy megvizsgálják a jogsértéseket elkövető menedékkérők kiutasításának lehetőséget, a szabályok szigorításáról a német kancellár, Angela Merkel is beszélt szombaton. Maas szerint a sok ártatlan menekült védelme érdekében következetesen felelősségre kell vonni a bűnözőket. Bővíteni kell a térfigyelő rendszereket olyan helyeken, ahol nagy tömegek gyűlnek össze. Azt is mondta, hogy a kölni támadásokból messzemenő következtetéseket nem szabad levonni. Vannak statisztikai adatok a migránsok közötti bűnözési arányokról, és a számok azt mutatják, hogy azok ugyanolyanok, mint a német állampolgárok körében.

mti