Lenin Darth Vader lett


Ukrajnában az utóbbi fél évben 800 Lenin-szobrot bontottak le a “dekommunizációs” törvény értelmében. A legtöbb szobrot talapzattal együtt szállítják el, néhány monumentális alkotást pedig egy később létrehozandó szoborparkban állítanak majd fel. Odesszában legutóbb a Csillagok Háborújából ismert figurává alakították át a város egyik utolsó, bontásra ítélt emlékművét.

Ukrajna nagyobb városaiban folyamatosan bontják az önkényuralmi szimbólumokat és Lenin-szobrokat. Az ukrán parlament még tavaly májusban tiltotta be a kommunista és náci jelképek használatát és propagálását.

2007-ben Viktor Juscsenko korábbi államfő is hozott egy hasonló rendeletet, mely a szovjet emlékművek lebontását célozta volna meg, ez azonban Viktor Janukovics hatalomra kerülésével abbamaradt.

Sőt, a tavalyelőtt elkergetett exelnök idején állami szintre emelték a szovjet múlt iránti nosztalgiát. Köszönjük önöknek kedves veteránok, hogy az életük árán is felszabadították országunkat! Éljenek sokáig! Erőt és egészséget kívánok maguknak! Békét és jólétet! Boldog győzelem napját drága honfitársaim! Ezekkel a mondatokkal köszöntötte az egykori szovjet veteránokat 2013-ban Viktor Janukovics, a később Oroszországba menekült ukrán exállamfő.

Ukrajnában a Lenin-szobrokon kívül még tömérdek, a szovjet múltra emlékeztető köztéri szocreál emlékmű áll. A vörös csillagok, a falfestmények és a mozaikok mellett még az utcák, a városok és egyes járások nevei is a kommunizmust juttatják az emberek eszébe.

Ennek a folyamatnak a végig vitele ebben az országban különösen nehéz lesz, hiszen itten a lakosságnak még egy jelentős része ragaszkodik a szovjet ünnepekhez, a szovjet jelképekhez és ennek a végrehajtása, jelképeknek a nagy száma, az elnevezése, a városoknak a nagy száma miatt rendkívül nehéz lesz, különösen ebben a nehéz helyzetben – mondja a KMKSZ elnöke.

De aki demokratikus fejlődést akar, közeledést az európai értékekhez, annak a diktatórikus múlttal le kell számolnia, és a felnövekvő nemzedéket már egy új szellemben kell nevelni, hogy megfelelőképpen tudjunk integrálódni az európai közösséghez – teszi hozzá Brezovics László parlamenti képviselő.

M1/Ma délelőtt nyomán