Putyin: A szankciók ostobák, mindenkinek károsak


Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban bírálta az Európai Uniót, a NATO-t és az Egyesült Államokat Oroszországgal szembeni ellenséges érzületükért, s jogosnak nevezte az Ukrajnától elragadt Krím bekebelezését.

Az orosz elnök szerint geopolitikai számítás húzódik meg a kelet-ukrajnai konfliktus miatt Oroszország ellen hozott szankciók mögött. „A nyugati szankcióknak a célja nem Ukrajna megsegítése, hanem Oroszország geopolitikai visszaszorítása” – hangoztatta Putyin a Bild német lap hétfői számának Szocsiban adott interjújában.

A büntetőintézkedések ostobák és mindkét félnek kárt okoznak. Oroszországnak gondot okoznak, hogy pénzt szerezzen a nemzetközi pénzpiacon – jegyezte meg.

„Nagyobb károkat okoz azonban az energiaárak esése” – tette hozzá.

Az orosz elnök jelezte, hogy nem vesz részt a februári müncheni biztonságpolitikai konferencián. Putyin ugyanakkor szorosabb nemzetközi együttműködést szorgalmazott a terrorizmus elleni harcban.

Putyin a NATO-t bírálta

Megismételte a 2007-ben Münchenben felhozott vádakat, hogy a NATO a keleti bővítéssel megsértette a korábbi egyezségeket. „A NATO és az Egyesült Államok teljessé akarja tenni a győzelmét a Szovjetunió felett” – mondta. Putyin szerint nem fogadható el az az érv, hogy Lengyelország és a többi ország a NATO tagja akart lenni. A nyugati szövetségnek nem lett volna szabad befogadnia ezeket az országokat – húzta alá.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a Krím elcsatolása és a kelet-ukrajnai felkelőknek nyújtott támogatás miatt rendelt el szankciókat Oroszország ellen. Putyin az orosz eljárás kritikájára válaszul leszögezte:

„a Krím újraegyesítése Oroszországgal igazságos volt.”

mti