Újabb minszki megállapodás a láthatáron?

minszki_targyalok

Roman Bezszmertnij szerint a gyakorlatban már Minszk-3 folyamatról beszélhetünk.

A donbászi válság megoldásán dolgozó minszki politikai kontaktcsoport ukrajnai képviselője szerint noha hivatalosan továbbra is csak Minksz-2 létezik, de a valóságban már egy újabb folyamat játszódik le. A korábbi ukrán igazságügy-miniszter úgy látja a helyzetet, hogy Minszk-2 már kimerítette magát, az abban leírt folyamatok csupán 50 százalékban képesek segíteni a helyzet rendezését. Szerinte egy újabb cselekvési tervre van szükség, ami jobban igazodik a valós állapotokhoz.

A politikus arról is beszélt, hogy a donbászi válság alakulása nagyban befolyásolhatja az Európai Unió jövőjét, az ENSZ biztonságpolitikáját és eleve a kelet-európai állapotokat.

Óva intett mindenkit attól, hogy Ukrajna esetében titkos háttéralkuk szülessenek, mert úgy látja, az ilyen megállapodások nem életképesek Ukrajnában, azokat a helyi társadalom nem fogja elfogadni és emiatt csak élesedhet a helyzet.

Minszkben eddig már két olyan megállapodás született, ami a kelet-ukrajnai háborús konfliktus megoldását célozza, de valós rendezés még nem történt, csupán a harcok intenzitása csökkent. A Minszk-2 megállapodás érvényét a felek 2016-ra is kiterjesztették, mivel az abban megfogalmazott pontok közül sok nem realizálódott. A normandiai négyek pedig abban maradtak, egyfajta leltárt tartanak Minszk-2-ről hogy lássák, mik a további teendők.