Drahobrat: ketten rács mögött maradnak


A gyorsított eljárásban zajló ungvári bírósági tárgyaláson döntés született a nyomozás ideje alatti megelőző intézkedésről azon jobb szektorosok ellen, akik részt vettek a drahobrati véres incidensben.

A jobb szektorosokat huliganizmussal vádolják, valamint a közrend durva megsértésével és lő- vagy pedig hidegfegyver használatával, amellyel szándékosan okoztak testi sértést. A bírósági tárgyalás összesen 14 órán át tartott. A tárgyalás ideje alatt minden egyes jobb szektoros orvosi ellátást igényelt. A megye ügyészsége ellenezte, hogy teljesítsék a vádlottak ezen kérését, mivel a Rahói Járási Kórház főorvosának igazolása szerint az elfogásuk ideje alatt minden egyes jobb szektoros állapota kielégítő volt. A bíróság mégis teljesítette a vádlottak igényét és átszállították őket egy kórházba, hogy szakértői segítséget nyújtsanak. Ezután a vádlottakat újra a bírósági terembe szállították, ők pedig újból orvosi segítséget igényeltek. A vádlottak védelme kérvényezte, hogy kapjanak időt, hogy megismerkedhessenek a bűnvádi anyagokkal. A bíróság teljesítette ezt a kérést is. Az egyik vádlott lemondott a kirendelt ügyvéd szolgálatairól és saját maga által választott ügyvéd képviselte a védelmét.

 

A bíróság a vád és a védelem álláspontját meghallgatva úgy döntött, hogy Vaszil Vasziljinuk és Petr Ugrin megelőző intézkedésként őrizet alatt maradnak, óvadéknak helye nincs. A bíróság azért döntött így, mivel komoly bűntettről van szó. A védelem nyilatkozata szerint a bíróság ellehetetlenítené a vádlottak ügyének objektív kivizsgálását. Malkovics, Tiscsenko és Okorokov fogva tartásáról egy másik bíróságnak kell döntenie.

A drahobrati balhé képei bejárták az összes ukrán országos televíziót, a megszólaltatott jobb szektoros szóvivők provokációt emlegetnek, míg Kárpátalja megye kormányzója súlyos presztízsveszteségről beszélt és a radikálisok példás megbüntetését szorgalmazta.