Elpusztítja a HIV-vírust az új gyógyszer


Izraeli orvosok felfedezhették a HIV gyógymódját. A jeruzsálemi Héber Egyetem két tudósa olyan gyógyszert fejlesztett ki, amellyel ki lehet irtani az AIDS-t okozó vírust a szervezetből. Hamarosan tesztelni kezdik a szert.

A kísérletek három hónapon belül elindulnak. A tudósok azt remélik, hogy bizonyítani fogják a gyógyszer eredményességét. Korábban ugyanis sikerrel alkalmazták azt emberi sejttenyészetekben, ezért bíznak a sikerben.

Ábrahám Lojter és Aszaf Fridler gyógyszere új módon közelít a vírus kiirtásához. A korábbi gyógyszerek a vírusok számát próbálták minimálisra csökkenteni, az új szer viszont teljes gyógyulást ígér a betegeknek. A szer a vírus DNS-ét sok példányban viszi át a hordozó sejtbe, ezzel beindítja a sejtek önpusztító mechanizmusát. A kutatók által fejlesztett peptidek (a fehérjéknél kisebb, aminosavakból álló molekulák) stimulálják a folyamatot – írja az MTI.

A peptidek más létező gyógyszerekkel együtt alkalmazva ígéretes eredményeket mutattak a HIV-vírussal megfertőzött sejttenyészetekben. Kéthetes kezelés után már nem találtak fertőzött sejteket. Ebből arra következtettek, hogy nem csak a fertőzés szűnt meg, de a fertőzött sejtek is elpusztultak.

Az eredményeket az AIDS Research and Therapy című újságban publikálták, de nem minden tudós gondolja azt, hogy a felfedezés jelentős előrelépés. Ynetnek Jichák Lévy, az izraeli AIDS munkacsoport 28 éve HIV-pozitív ügyvezető igazgatója azonban azt mondta, hogy:

“Ez ezúttal érdekes áttörésnek ígérkezik. Kifejezetten drámai fejlemény, ha egyszer elérte a klinikai kísérletek szintjét.”

mti