Moszkal: orosz rubel volt a banditáknál


A Drahobraton verekedő jobb szektorosoknál 160 ezer rubelt találtak.

A drahobrati konfliktusban részt vevő Jobb Szektor tagjainál 160 ezer orosz rubelt találtak. Ezt Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója jelentette be. „Szeretnék egy kis magyarázatot adni a Drahobraton történt bűntény részletei kapcsán. Először is hazugság az, hogy a Drahobrat síközpontban történt részeges hámánykodás miatt azzal mentegetőznek, hogy a Hata Magnata intézmény személyzete és tulaja a Donyeck megyei Krasznoarmejszkből származik. Krasznoarmejszkben tényleg van egy Hata Magnata intézmény, de annak a Drahobrat üdülőterülethez abszolút nincsen semmi köze, mivel ezek csak azonos nevű, de teljesen különböző intézmények” – írta Moszkal a hivatalos oldalán.

A kormányzó megemlíti azt is, hogy az elfogott személyek és a vezetőik még csak kommentálni sem akarják azokat a bűntényeket, amelyeket az ünnepek alatt követtek el. December 28-án részegen lövöldöztek egy Lemberg megyei benzinkúton Koviriv településen, december 29-én Kijevben huligánkodtak lőfegyverrel, ami miatt két ember is megsérült, január kilencedikén, a drahobrati incidens előtt pedig Ivano-Frankivszk megye Koszovszkij járásában lövöldöztek. Az utóbbi esetben az elfogottak közül az egyik személy lövöldözést kezdett részegen egy társával, durván megvertek néhány embert, egy autót eltulajdonítottak, a sofőrjét pedig eszméletvesztésig verték és az autó csomagtartójába dobták. Erről Ivano-Frankivszk megye ügyészsége tett jelentést. Most más olyan bűntényekre is lassan kezd fény derülni, amit a Drahobraton elfogott Jobb Szektor tagjai követtek el – nyilatkozta a kormányzó megjegyezve, hogy a drahobrati incidens helyszínén Makarov és Szecskin pisztolyok töltényeinek hüvelyére bukkantak, és ezeket a pisztolyokat a nacionalista szervezet tagjainál találták meg.

„A támadóknál 160 ezer orosz rubelt találtak, amelynek ismeretlen az eredete. Felmerül a kérdés, hogy a jobboldali szervezet tagjainak kezébe hogy került az agresszor ország nemzeti valutája? A Jobb Szektor orosz rubelben kapja a fizetését?” – teszi fel a kérdést Moszkal. Közben ismertté vált az is, hogy a randalírozó nacionalista egyikének otthonában házkutatást rendeltek el.