Szíriában menekítik az éhezőket


A hat hónapja ostromgyűrűben lévő szíriai Madayából sürgősen ki kell menekíteni 400 embert. Azonnali orvosi ellátásra szorulnak. A kiéheztetett városba megérkezett az ENSZ első segélyszállítmánya. Madaya mostanra romhalmaz lett, ahol rengetegen éheznek. Az elmúlt hónapokban sokan haltak éhen – tudósít az Euronews.

–  Meg kell találnunk a módját, és meg kell hoznunk a szükséges intézkedéseket, amint lehetséges, hogy megkapják az orvosi kezeléseket, különben súlyos veszélybe kerülnek, és meghalhatnak – mondta az ENSZ humanitárius ügyekért felelős koordinátora, Stephen O`Brien.

Szíria ENSZ-nagykövete visszautasította, hogy a rezsim készakarva sanyargatja a lakosságot.Szerinte a városban lévő humanitárius helyzetről szóló hírek hamis információkon alapulnak. Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete eközben jelezte: emberek ezreit éheztetik ki szándékosan Szíriában, köztük sok gyereket.

A szíriai polgárháború két hónap híján 5 éve kezdődött. Eddig 250 ezernél többen haltak meg, és mintegy 11 millióan menekültek el.

Forrás: MTI