Szíriáról tárgyalnak – Oroszország is ott lesz


Az ENSZ megerősítette a január 13-i genfi találkozó hírét.

Az ENSZ genfi képviselete megerősítette, hogy január 13-án Szíriával kapcsolatos találkozót tartanak az ENSZ, Oroszország és az Egyesült Államok képviselőinek részvételével. Ahmad Fauzi, az ENSZ hivatalos képviselője jelentette be a háromoldalú találkozó hírét. Azt még nem tudni, hogy milyen szinten fognak tárgyalni a felek.

„Azt hallottuk, hogy miniszteri szintű is lehet a találkozó John Kerry és Szergej Lavrov külügyminiszterek, illetve Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai megbízottjának részvételével” – mondta Fauzi megjegyezve, hogy még a találkozó helyszíne sem tisztázott. Az ENSZ hivatalos megbízottja azt is megerősítette, hogy a szíriai tárgyalások január 25-én kezdődnek, de ezek szíriai felek közötti tárgyalások lesznek.

„Nagyon valószínű, hogy a tárgyalások megnyitóján részt vesznek a Szíriát támogató nemzetközi csoport képviselői. Azt még meg kell vizsgálni, hogy milyen szinten képviseltetik magukat, miniszteri, vagy pedig követek szintjén” – nyilatkozta Fauzi megjegyezve, hogy Mistura jelenleg Genfben van és a január 25-i találkozó szervezésével foglalkozik.