Az ukrán parlament az alkotmánymódosításra készül


Az ukrán parlament képviselőinek mindössze négy napjuk maradt hátra, hogy a minszki megállapodás követelése szerint szavazzanak az alkotmánymódosításról.

Az idény utolsó plenáris ülésének megtartására január 26-29 között ülnek össze, ahol a decentralizációról szóló alkotmánymódosítás második felolvasásáról is szavazhatnak. Ehhez legalább 300 képviselő igen szavazatára van szükség, de ez a téma hatalmas vitákat okoz a parlamentben. A DNR képviselői szerint Kijev szándékai az alkotmánymódosítással kapcsolatban nem felelnek meg a minszki követelményeknek – közli a TASZSZ.

Vlagyimir Grojszman, az ukrán parlament házelnöke felszólítja a képviselőket, hogy vegyenek részt az decentralizációról szóló szavazáson.

„A módosításokat ezen az idényen kell benyújtani. Ha ezt most nem tesszük meg, akkor  a folyamat elhúzódhat három vagy négy évre. Minden frakcióval párbeszédet kell kezdeményeznünk, hogy az alkotmánymódosítást elfogadjuk” – nyilatkozta a házelnök.

Az ukrán parlament nyolcadik összehívásának idényét épp emiatt hosszabbították meg 2016. február elsejéig. A törvény első olvasatát augusztus 31-én már elfogadták, és akkor elegendő volt 226 szavazat is, a véglegesítéséhez ez már nem lesz elegendő. Már ekkor is óriási feszültséget keltett és összecsapásokat a parlamenten kívül is.