Donbásszról tárgyalnak Minszkban


Január 12-án megkezdődöttek a donbásszi kontaktcsoport háromoldalú tárgyalása Minszkben. Erről Fehéroroszország Külügyminisztériuma jelentett a Twitter oldalán.

2016-ban ez a találkozó az első,  a politikai alcsoport ülésével kezdődött meg. Irina Gerascsenko, ukrán képviselője bejelentette, Ukrajna álláspontja változatlan. „A minszki egyezményeket teljesíteni kell Oroszországnak és az általa irányított harcosoknak is. Az orosz hadseregnek és járműveknek távozniuk kell. Vissza kell szereznünk az irányításunkat a határok fölött – közölte a korrespondent.net.

A választásokat csak az ukrán törvények szerint, az EBESZ felügyelete mellet lehet megtartani a lefegyverzés után. Amnesztia? A megszállt területeken helyre kell állítani az ukrán bíróságok munkáját” – írta Gerascsenko a Facebook oldalán.

Az ukrán hivatalnok megjegyezte, hogy hajlandóak kompromisszumot kötni az ukrán katonák kiszabadítása érdekében. „Ragaszkodunk a humanitárius missziók akadálytalan hozzáféréséhez a megszállt területeken” – tette hozzá Gerascsenko.