Mozgósítás: negyvenezer személyt érint a hetedik hullám


Gyakorlatilag már elfogadták a részleges mozgósítás hetedik hullámának ütemtervét és keretszámait, április-május folyamán negyvenezer, a negyedik hullámban mobilizált katonát váltanának le – adta hírül az unian.net hírportál hadügyminisztériumi forrására hivatkozva.

A portál értesülései szerint a behívottak felét – nagyjából húszezer személyt – szerződéses állományba vennék. A fél éves kontraktust azoknak ajánlanák fel, akiket korábban már mozgósítottak és katonai kiképzésben részesültek. A hadkiegészítők azt az utasítást kapták, minél több szerződéses katonát toborozzanak. A fennmaradó 20-25 ezer személyt a korábbi gyakorlatnak megfelelően mobilizálják majd.

A forrás szerint változások lesznek a kiképzési programban, várhatóan sokkal alaposabb kiképzést kapnak majd katonák, senkiből nem lesz ágyútöltelék. Hozzátette, a szaktárca még vizsgálja, milyen szakképesítésű katonákra lesz a hetedik hullámban szükség.

Annyi viszont biztosra vehető, hogy csak katonai – mérnöki, harckocsivezetői, tüzérségi, szerelő-járművezetői, és tüzérségi felderítői – képesítéssel rendelkező személyeket hívnak majd be.

Folynak az egyeztetések a megyei hadkiegészítő parancsnokságokkal arról, hogy a mobilizáció pontosan hányan élveznek felmentést egészségügyi, családi, vagy más okokból.
Az UNIAN hírportál emlékeztet arra, hogy Petro Porosenko államfő keddi ternopoli vizitje során bejelentette, támogatja és, ha a Legfelső Tanács elfogadja az erről szóló rendeletet, akkor életbe is lépteti a mozgósítás hetedik hullámát.