Obama Oroszország ügyfelének nevezte Ukrajnát


Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke a kongresszus előtti évnyitó beszédében Oroszország ügyfelének nevezte Ukrajnát.

Január 13-i beszédében arról szólt, hogy Oroszország, gazdaságának gyengülése ellenére arra fordítja a forrásait, hogy támogassa Ukrajnában és Szíriában azokat a partnereit, akik segíthetnek neki befolyása megtartásában. A leköszönő amerikai elnök szerint ezek az országok kezdenek kicsúszni a hatásköréből – közölte a korrespondent.net.

Állítólag az ügyfél szó nem szerepel az elnöki beszéd szövegében, amelyet nyilvánosságra hoztak a beszéd kezdete előtt, és az elnök improvizált, vagy pedig elszólta magát. Az amerikai közvélemény a szóhasználat tárgyalásába kezdett. Steven Pifer, az Egyesült Államok korábbi ukrajnai nagykövete szerint furcsa volt Obama nyilatkozata.

„Oroszország inkább az ukrajnai helyzet destabilizációjára fordítja a forrásait”

– mondta Pifer.

Peter Roskam, Illinois szenátora is kritizálta az elnököt. „Amikor Ukrajnát, a barátunkat és szövetségesünket Oroszország ügyfelének nevezte, ez aggasztó jele annak, hogy nincs tisztánlátása a geopolitikai helyzetre” – írta Roskem a Twitteren.