ATO: ismét a tűzszünet megsértésével vádolják egymást


Január 13-án a donbásszi felkelők legalább 70-szer szegték meg a tűzszünetet. Erről az ATO-hadműveleti központ sajtóosztálya nyilatkozott a Facebook oldalán.

„18 óra után a banditák nem hagyták abba a támadásaikat, lőfegyverekkel, nagy kaliberű golyószórókkal és gránátvetőkkel lőtték az ukrán katonák Donyeck és Gorlovka melletti állásait”

jelentette az ATO sajtóosztálya. A legforróbb helyzet Peszki, Opitnoe, Marinka, Novgorodszke, Zajcevo és Majorszk környékén volt. A két utóbbi települést 82 mm kaliberű aknákkal is bombázták. A felkelők január 14-én a hajnali óráktól kezdve legalább tízszer szegték meg a tűzszünetet.

A donyecki felkelők is a helyzet kiéleződéséről számoltak be. Az ukrán katonák 39-szer szegték meg a tűzszünetet. A donyecki hírügynökség adatai szerint tűz alá került Sirokaja Balka, Zsabicsevo, Szpartak, és a donyecki repülőtér is. A DNR területére legalább 33 db 82 mm kaliberű aknát lőttek. Ezen kívül nyolc db 120 mm kaliberű aknát lőttek, 13-szor BMP-vel és BTR-el nyitottak tüzet és 204 lövést hajtottak végre páncéltörő rakétával, légvédelmi fegyverekkel és automata gránátvetőkkel.

Mint ismert, Minkszben ma megállapodtak a tűzszünet betartásáról és a fogolycserékről.