Az ukránok többsége Csehországban maradna


Az ukrán vendégmunkások nagy többsége Csehországban maradna örökké.
Ennek fő okaként a biztonságot, az egészségügy magas szintjét és a pénzkereseti lehetőséget nevezik meg. A külföldiek többsége úgy gondolja, hogy egy bizonyos társadalmi nyomást érez, ami arra készteti őket, hogy alkalmazkodjanak a helyi élethez és szokásokhoz. A cseh közösségbe való integráció legfőbb nehézsége a cseh nyelv ismerete,  illetve a cseh közösség meglehetősen rideg hozzáállása az idegenekhez.

Ezeket az adatokat a Munkaügyi és Szociális Kutatóintézet felmérésének eredményei mutatják.

A felmérés elkészítése közben három ország migránsaira koncentráltak: a vietnámi, oroszországi és ukrajnai állampolgárokra.

741 megkérdezett migránsból a vietnámiak 76, az ukránok 62 és az oroszok 53 százaléka örökre Csehországban maradna. Nagyrészt azok maradnának, akik házasok vagy pedig középfokú végzettségük van. Az ukránok  és az oroszok 52, illetve a vietnámiak 33 százaléka bejelentette, hogy elég jól értik már a cseh nyelvet. Az ukránok és oroszok harmada, illetve a vietnámiak 37 százaléka úgy érzi, már nincs is gondjuk a beszéddel. Nagyon rosszul beszél viszont csehül az ukránok 22, az oroszok 18, és a vietnámiak 35 százaléka.