Celláról cellára hurcolják a Köpcöst


Celláról cellára költöztetik Joaquín Guzmánt, a ragadványnevén El Chapóként (Köpcösként) emlegetett mexikói drogbárót abban a fokozottan őrzött börtönben, ahonnan néhány hónapja egy alagúton keresztül megszökött – mondta Eduardo Sanchez, a mexikói kormány szóvivője.

Sanchez  arról számolt be, hogy Guzmánt múlt pénteki elfogása óta nyolcszor költöztették másik cellába, azért, hogy egy esetleges újabb szabadulási kísérletet minél inkább megnehezítsenek. Hozzátette, hogy éjjel-nappal térfigyelő kamerákkal tartják szemmel a drogbáró cellájának minden egyes részét az Altiplano börtönben.

A mexikói drogháború egyik legfontosabb szereplőjének számító Sinaloa drogkartell vezetőjeként ismert férfi tavaly júliusban egy 1,5 kilométeres alagúton keresztül jutott ki a börtönből, ahol 2014 februárja óta tartották fogva.

Eltűnésének pillanatait a cellában térfigyelő kamera rögzítette, a felvétel felkerült az internetre is. Az alagútról készült képek alapján a drogbáró bandája egy 1,7 méter magas, 80 centiméter széles, világítással és szellőzőrendszerrel ellátott alagutat fúrt a börtön alá, amelynek bejárata a zuhanyzó alatt volt. Korábban a drogbáró cellájának zuhanyozóját nem figyelték a kamerák.

Guzmán júliusi szökése rendkívül rossz fényt vetett Enrique Pena Nieto mexikói elnök kormányára, és súrlódásokhoz vezetett az Egyesült Államokkal, amely korábban a drogbáró kiadatását kérte.

Mexikó nem nyomoz közvetlenül Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, valamint Kate de Castillo mexikói színésznő ellen, azonban vizsgálja a drogbáróval lezajlott találkozójuk körülményeit.

A mexikói hatóságokat hozzásegítette a drogbáró újbóli elfogásához, hogy Penn titokban interjút készített Guzmánnal. A találkozót de Castillo szervezte meg. Carlos Barragan Salvatierra mexikói jogászprofesszor úgy vélte, nagyon kevés jogalapja lenne a két színész elleni bármiféle keresetnek.

Forrás: MTI